Bliksemafleiders
Mensen blijven je verbazen. Ten goede en ten kwade.
Als je denkt alles gehoord te hebben, dan kan je erop rekenen, net wanneer je het niet verwacht, word je van je sokkel geblazen.
Neem nu de commentaar over de rellen na de voetbalwedstrijd Antwerp - Beerschot.
Stoeltjes werden afgebroken, mensen bedreigd, maar wat was de conclusie van enkele mensen in het café aan den toog: voetbal is nu eenmaal emotie, het was de schuld van de politiek.
Miljoenen worden uitgegeven aan de beveiliging van voetbalwedstrijden. Al die agenten die in het weekeinde overuren moeten kloppen. Dat wordt als evident beschouwd. Gelden die we toch beter aan, ik zeg zo maar wat, aan armoedebestrijding zou kunnen besteden. Gedraag je gewoon. Nu vraag je wat veel, klinkt het dan.
Neen, zo veel eenvoudiger is het om een ander de schuld te geven.
Voorbeelden zat:
Miljoenen worden uitgegeven om straten, stranden en bermen proper te houden. Maar neen, het zijn de politiekers, die doen er niet genoeg aan. Zelf even je afval opruimen. Nu vraag je wat veel, klinkt het dan.
Neen, zo veel eenvoudiger is het om de ander de schuld te geven.
Miljoenen worden uitgegeven aan flitspalen, flitsmarathons, trajektcontroles. De overheid zou toch wat meer kunnen doen, hoor je dan. Er zijn nog meer controles nodig, zingen de mensen in koor. Maar ojee als je zelf gepakt wordt, dan is het kot te klein. Even de snelheidsmeter in het oog houden. Nu vraag je toch wat veel, klinkt het dan.
Neen, zo veel eenvoudiger is het om de ander de schuld te geven.
Wat is dat toch? Hoe komt het dat zoveel mensen bliksemafleiders nodig hebben?
Vandaag wordt code oranje gegeven. Hevige onweders worden voorspeld.
Laten we wel wezen, ik heb het niet met onweders. Als het spannend wordt, tel ik het verschil in tijd tussen de blikseminslag en de donder.
Gelukkig zijn ze er ook in het echt.
Bliksemafleiders.