Zit je in een dipje? Heb je jouw geloof in de mensheid verloren?
Geloof het, of geloof het niet, Ome Rik heeft hier een remedie voor. Laat je inspireren door buitengewone mensen die ons zijn voorgegaan.
Neem de proef op de som en tik de naam Nicolas Winton in op Google. Bekijk op YouTube het filmpje van het BBC programma ‘That’s life’ uitgezonden in 1988. De ontroering overmant je, adembenemend. Sir Nicolas Winton wordt ook de ‘Britse Schindler’ genoemd. Hij redde 699 kinderen van een zekere dood onder het Nazi Regime, door hen over te brengen naar pleeggezinnen in Groot-Brittannië. Het onwezenlijke was dat die redding pas onder de aandacht kwam toen zijn vrouw Grete een plakboek vond met de lijsten van de kinderen. Sir Nicolas had er 50 jaar over gezwegen omdat hij zijn actie de normaalste zaak van de wereld vond. Zijn hele leven werd door ethiek bepaald. Een ethiek van engagement, vriendelijkheid, solidariteit. Sir Nicolas werd 106 jaar en bleef op zeer hoge leeftijd actief met vrijwilligerswerk voor ‘oude mensen’, zoals hij zelf zegde. Laten we Sir Nicolas niet vergeten om wie hij was, en wat hij nu nog voor ons kan betekenen. Een zegen voor de mens en de mensheid.
Eén mens maakte het verschil.
1 december 1955. Die dag weigerde de Amerikaanse burger-activiste, Rosa Parks, in Montgomery ( Alabama) haar plek af te staan aan een blanke man. Haar arrestatie en veroordeling waren een lichtend voorbeeld, voor Martin Luther King de aanleiding om een boycotactie van het gebruik van bussen te organiseren. Een actie die 382 dagen duurde. Uiteindelijk werd de rassenscheiding in bussen afgeschaft.
Eén mens maakte het verschil.
Neem nu Zuster Jeanne Devos. Zij vertrok in 1963 als missionaris naar India. Geconfronteerd met de uitbuiting en het leed van het huispersoneel in India, richtte zij de National Domestic Movement op, die opkomt voor de rechten en waardigheid van elke huisarbeider. De beweging telt vandaag meer dan 2 miljoen leden.
Eén mens maakte het verschil.
Maak het verschil.